U37 har som mål å bidra til å skape nye muligheter for unge og å åpne dører til regionens næringsliv gjennom sine aktiviteter. Øverst f.v. Presentasjon av U37 på studenttreffet i romjulen. Nede f.v. Fra Langholmen fra A til Å.

Snittalderen på styrerommene i Dalane-regionen skal ned med hjelp fra U37

Publisert: 27.3.2023
TEKST & FOTO: MEGABITE
Ressursgruppa U37 i Dalane har fått vind i seilene. Nå skal de yte enda mer for å løfte unge ledertalenter fram i regionen. – Vi har mye spennende på gang, sier leder Elisabeth Hetland.

En vakker vinterkveld tidlig i 2020 gikk startskuddet for U37 Dalane. Grand scene i Egersund sentrum var stappfullt av unge folk som deltok på kick-off-arrangementet. Entusiasmen var stor. Dette var noe nytt som Dalane før ikke hadde bydd på. Ikke rart folk møtte opp i hopetall. Endelig var det noen som skulle jobbe for å gjøre synlig hvilken kompetanse og kunnskap unge folk i Dalane kan tilby næringslivet i regionen. Men så kom en pandemi som satte en bråstopp for det meste i samfunnet. U37 var ikke noe unntak. Likevel ble det jobbet hardt i kulissene med være raskt på banen så fort samfunnet åpnet opp igjen. Det lyktes de med. Nå er ressursgruppa for U37 for fullt i gang med å sette et skikkelig fotavtrykk i regionen.

Elisabeth Hetland, leder i U37 Dalane.

– Nå skjer det ting på løpende bånd, smiler Elisabeth Hetland.
Hun ble i fjor høst valgt til ny leder.

– Jeg har fått en behagelig start. Mye spennende aktiviteter var allerede i gang takket være de dyktige i ressursgruppa som var før oss. Mentorprogrammet og ledernettverket er fantastiske eksempler på hva de har fått til, roser hun.

– Jeg ønsker også å tilføye at vi er prisgitt gode sponsorer, som Dalane Energi, i vårt arbeid slik at vi kan tilby spennende arrangementer for unge i Dalane til en lav pris.

Mingling og nettverksbygging

Nå er hun og resten av ressursgruppa, som består av en gjeng på åtte personer, i gang med planleggingen av årets spennende aktiviteter. At deltakerne føler de får utbytte av arrangementene, er essensielt for ressursgruppa.

– I november arrangerte vi «Langholmen fra A til Å». Vi fikk besøke flere av bedriftene som holder til på Langholmen og ble inndelt i grupper. Nettverking og kunnskap om lokale virksomheter i regionen settes pris på, sier Hetland.

I romjulen ble det arrangert studenttreff sammen med Egersundregionen – et arrangement som samlet over 100 studenter og mange representanter fra det lokale næringslivet. Dette er kjernevirksomheten til U37; mingling mellom næringsliv og unge ambisiøse folk. U37 har som mål å bidra til å skape nye muligheter for unge og å åpne dører til regionens næringsliv gjennom sine aktiviteter. De ønsker å styrke den kommende generasjonen gjennom ulike aktiviteter og kompetanseheving, slik at de kan ta ledende stillinger og viktige verv i lokalsamfunnet.

– Vi ønsker å legge opp til flere arrangementer i året hvor det egentlig kun handler om å bli kjent. Særlig når studenter som studerer borte fra Egersund er hjemme på besøk. De trenger å vite at det finnes spennende jobbmuligheter i hjemdistriktet, sier Hetland.

Ressursgruppen i U37 Dalane. F.v. Odin Moen, Chris Adrian Midbrød, Mathushan Somalingam, Lene Marie Grure, Jenny Tuen, Elisabeth Hetland, Emma Adelina og Elisabeth Hegdal.

Snittalderen på styrerommene i Dalane skal ned

Det mest spennende U37 har på trappene i år er utvilsomt programmet Styrekandidatene. Det er et 1-årig program som skal bidra til at unge arbeidstakere blir attraktive for profesjonelle styreverv. Dette er velprøvd i Stavanger-regionen, og nå jobbes det for fullt med å lansere et lignende program i Dalane-regionen. Går alt etter planen, kan programmet være i gang i november med åtte ferske styreplasser i ulike bedrifter i Dalane.

– Vi skal gjøre det etter samme modell som U37 i Stavanger. Kort oppsummert handler det om at bedrifter i Dalane frigjør en plass i sine styrer til en ung hospitant.

– Dette vil være en gyllen mulighet for mange. Du får en unik erfaring og bidrar på lik linje med de andre som sitter i styret. Den eneste forskjellen er at hospitanten ikke har stemmerett eller et formelt ansvar.

Senere i vår skal U37 arrangere et styrevervkurs på Langholmen.

– Det er et kort innføringskurs for alle under 37 år og man trenger ingen erfaring eller kvalifikasjoner i forkant, sier hun og legger til:

– Kurset er ment for å vekke interessen hos unge personer som vil vite mer om styrearbeid og kan tenke seg et styreverv.

Stort utbytte for bedriftene som blir med

Hun tror bedriftene i Dalane som takker ja til å bli en del av Styrekandidatene, vil få stort utbytte av å knytte til seg en hospitant.

– Vi trenger å få ned snittalderen på styrerommene i Dalane. Vi tror at kandidatene som blir valgt inn, blir et friskt pust som kan bidra med ny kunnskap og nye perspektiv. Forhåpentligvis blir det en vinn-vinn for alle. Resultatene i Stavanger viser at mange av de som fikk en mulighet via dette programmet, har fått styreverv i etterkant. Det er også vår ambisjon, sier hun.

Vil du vite mer om U37 Dalane? Besøk deres LinkedIn-side for mer informasjon om alt de har på gang av spennende arrangementer og aktiviteter fremover.

Siste saker fra Dalaneenergien

Glimt fra Dalane Energi Cup 2025

Glimt fra Dalane Energi Cup 2025

Se høydepunktene fra en helg fylt med fotballglede, lagånd og fantastiske øyeblikk! Vi har samlet et bildegalleri med stemningsfulle bilder fra årets cup – kanskje du finner et bilde av deg selv eller laget ditt?