Folkemøte om kjernekraft: – Still spørsmål direkte til ekspertene

26 feb, 2025


Lund-ordfører Gro Helleland vil ha alle dalbuer som er nysgjerrige på kjernekraft, til å møtes på Ualand førstkommende tirsdag. – En unik mulighet, slår Gro Helleland fast.

Tirsdag 4. mars klokken 17:00 inviterer Lund kommune, i samarbeid med Dalane Energi og Norsk Kjernekraft, til folkemøte på samfunnshuset på Ualand, like ved E39.

Temaet for møtet er mulighetene for kjernekraft i Lund kommune.

I starten av februar kunngjorde de tre aktørene etableringen av et nytt selskap som skal utrede kjernekraftmulighetene i Lund – Dalane Kjernekraft AS. Nå håper ordfører Gro Helleland at dalbuen benytter anledningen til å delta på det åpne folkemøtet.

– Alle er velkomne! Vi har valgt en sentral lokasjon i Dalane for å gjøre det så tilgjengelig som mulig for flest mulig. Målet er å dele mest mulig kunnskap og legge til rette for en åpen og faktabasert diskusjon, sier Helleland.

På programmet står foredrag med Jonny Hesthammer, en av landets fremste eksperter på kjernekraft og administrerende direktør i Norsk Kjernekraft, samt en paneldebatt ledet av Erik Thime, redaktør i Dalane Tidende.

– Dette blir en unik mulighet til å høre fra noen av de fremste fagfolkene i landet og få svar på spørsmål direkte fra ekspertene, lover ordføreren.

Jonny Hesthammer er klar på hvorfor et folkemøte er viktig:

– Det blir ikke kjernekraft i Norge uten at folket ønsker det. Derfor er folkemøter helt essensielt for å sikre nødvendig forankring hos lokalbefolkningen. Slike møter gir anledning til å få fakta på bordet og få i gang en konstruktiv debatt, sier han.


Disse fire vil utgjøre debattpanelet:

Jonny Hesthammer
Jonny Hesthammer er administrerende direktør og styremedlem i Norsk Kjernekraft AS og utdannet geolog/geofysiker fra Bergen (B.Sc. og PhD). Med over 30 års erfaring fra oljeindustrien har han startet flere oljeselskaper i Bergensregionen og grunnlagt Norsk Kjernekraft. Han har også et engasjement som professor i geologi og geofysikk ved UiB, hvor han har publisert vitenskapelige artikler og skrevet kronikker om oljeindustriens rolle i det grønne skiftet.

Bjørn Axel Gran
Bjørn Axel Gran er direktør for IFE Kjernekraft. IFE er Norges nukleære forskningsinstitutt. Siden han gikk ut som sikkerhetsingeniør på NTH har han jobbet med hva som kan gå galt i kritisk infrastruktur og hva man kan gjøre for å unngå det. Bjørn Axel har jobbet både som professor og konsulent, og har de siste årene jobbet mye med cyber-security. Hva skjer når man hacker et kjernekraft, og hvordan bidra til å holde kjernekraftverk i Ukraina i drift er to slike eksempler.

Martin Hjelmeland
Martin Hjelmeland har en MSc. Og PhD. Innen elektrisk energi fra NTNU og mer enn fem års erfaring fra kraftbransjen, blant annet i Lyse og som konsulent i Fraktal. For tiden jobber han med et forskningsprosjekt ved NTNU som undersøker kjernekraftens rolle i energisystemet. Han er bosatt i Sola kommune og har en sterk faglig interesse for energisystemer, kraftmarkeder og teknologiutvikling.

Idar Sønstabø
Idar Sønstabø er administrerende direktør i Dalane Energi. Han har en bachelor i automatiseringsteknikk fra UiS samt en master i ledelse fra BI. Han har over 10 års erfaring fra fornybar- og kraftbransjen og 11 år i Aker Solutions, hvor han jobbet med prosjekt- og byggeledelse av større subsea-prosjekter og andre prosjekter innen olje- og gass-sektoren.

– Vi skal være en synlig stemme i debatten

Bjørn Axel Gran ser frem til å delta i debatten på Ualand tirsdag:

– IFE har valgt å ta en aktiv rolle som faktaleverandør i den gryende kjernekraftdebatten. Som vertskap for Haldenprosjektet, som har ledet an i forskning på sikker kjernekraft siden 1958, ønsker vi å bidra med kunnskap. Initiativet i Lund kommune er både tidlig og viktig, og vi deltar i debatten for å støtte med faglig innsikt på veien videre, sier han.

Martin Hjelmeland fra NTNU understreker viktigheten av folkemøter for å spre kunnskap.

 – Forskning viser at jo mer kjennskap man har til kjernekraft, desto mer positiv er man til teknologien. Derfor er informasjon og kunnskapsdeling avgjørende for en eventuell utbygging av kjernekraft, sier han

 – De siste årene har kjernekraft hatt medvind i seilene, og det blir spennende å se om konkrete prosjekter også vil møte en motreaksjon, legger han til.

Folkemøtet starter klokken 17:00.

Adresse: Heskestad samfunnshus, på Ualand, Fv16, 4463 Ualand, like ved E39.